top of page

SKLADATELJ STILA

5. studenog, 2023.

karajan02_edited.jpg

Nije moguće zamisliti svijet klasične glazbe dvadesetog stoljeća bez Herberta von Karajana. Rođen 1908. godine u Salzburgu, maestro Berlinske filharmonije koju je vodio čak trideset i četiri godine, bio je poznat po sklonosti da dirigira zatvorenih očiju. Tako nešto nije svojstveno dirigentima; kontakt očima smatra se od najveće važnosti za uspješnu komunikaciju s orkestrom. Karajan je partiture znao napamet, uživao je u brzom životu izvan prepunih koncertnih dvorana, maksimalno se fokusirajući na sve što je radio. Odijevanje tu nije bila iznimka: i više od trideset godina nakon smrti ostaje zapamćen i kao jedan od najbolje odjevenih maestra.

 -19_edited.jpg
01.jpg

Jedna od Karajanovih prepoznatljivih vještina kao dirigenta bila je njegova sposobnost izvlačenja impresivnih zvukova iz orkestara. Karajanovo dirigiranje obilježeno je opsjednutosti za tonskom privlačnošću i ritmičkom točnošću. Izgradio je Berlinsku filharmoniju od velikog europskog orkestra do najboljeg na svijetu – ansambla koji je besprijekorno ispunjavao svaki njegov pokret palicom.

 

Maestro nije bio osobito visok čovjek, no imao je golem utjecaj na podiju, čak i u onim kasnijim godinama kada ga je bolest onemoćala. Njegov način dirigiranja bio je kontroliran. Dok mnogi dirigenti mahnito sijeku zrak pred sobom, prečesto lijevom rukom imitirajući desnu (u kojoj se nalazi dirigentska palica), Karajanove geste bile su dojmljivo suzdržane, nenametljive i čiste. Njegove su se snimke tijekom druge polovice prošlog stoljeća prodavale u neviđenim količinama; bio je najveći svog vremena.

 

 -11.jpg
 -12.jpg

Njegov je život obilježio raskalašen stav; dok se u glazbi smatrao najboljim, izvan pozornica bio je kontroverzan zbog čega možemo raspravljati o tome je li moguće štovati nekoga tko je unatoč uspjehu bio gorljivi oportunist. To je dovelo do toga da se čak, iako na kraće vrijeme, pridružio nacističkoj stranci. U razuzdanosti je uživao tijekom slobodnog vremena koje je provodio za kormilom svoje jahte „Helisara“, i njome bi upravljao s tolikom preciznošću kao i na pozornicama, reagirao bi na svako strujanje mora fokusirano i mirno. Upravljao je i svojom mlaznom letjelicom „Learjetom“ i bio je strastveni sportaš još od rane dobi. Bavio se skijanjem, plivanjem i svakodnevno je prakticirao jogu, u kojoj je pronalazio mir, protutežu bavljenju glazbom. Nakon koncerta nije volio ništa drugo nego sjesti za volan svog Porchea izrađenog po njegovoj mjeri. Redovito je punio stranice europskih časopisa kao što je „Paris-Match“ zbog svojih glazbenih, ali i izvan glazbenih aktivnosti. U svemu što je radio, tražio je savršenstvo, no ono koje nije bilo lišeno provokativnosti.

 -13.jpg
NORMAL COMPOSERS.jpg
((((((( LA COLECCION de COCHES y MOTOS DE HERBERT VON KARAJAN   ))))) - Forocoches.jpg
Magazine for classic and collector cars.jpg

Njegovih fotografija nema puno jer je pažljivo kontrolirao sve snimke. Stil njegovog odijevanja savršeno prikazuje izvrsnost usporedivu njegovim glazbenim postignućima. Karakterističan „Karajan stil“ može se opisati kao savršen spoj elegancije i formalnosti koja nikad nije dosadna, već je snažna i odašilje jasnu poruku. Poruka koju je maestro prenosio odijevanjem bila je zasigurno ta da se u cijelosti posveti svemu čemu pristupi. Njegove odjevne kombinacije uključivale su veste s polo ovratnikom, džemper ležerno zavezan oko ramena, karakteristične dolčevite i, dakako, omiljenu crnu boju.

 

Vjerojatno omiljena odjevna kombinacija koju je Karajan iznova ponavljao bilo je sljubljivanje dvaju džempera – njegova se uniforma sastojala od dolčevita nad kojima bi odijevao veste s V izrezom. Na fotografijama rijetko nasmiješen, uvijek ozbiljan i samopouzdan, maestra se najčešće viđalo u gotovo idealno odgovarajućim krojevima. Naravno, na pozornice se uspinjao u frakovima koji su bili izrađivani po mjeri, no i kad se radilo o svakodnevnim komadima, sve je na njemu pristajalo savršeno. U kombinaciji vune na vune, uz pulovere volio je i zaogrnuti vestu oko vrata. To inače mnogim kombinacijama daje sportski prizvuk, no u njegovu slučaju uvijek je izgledalo profinjeno. Obožavao je i polo ovratnike koje je uvijek podizao, što doista na njemu nikad nije izgledalo neukusno. I onda kad se radilo o odjevnim odabirima na brodu, maestro nije odustajao od uglađenog izgleda.

Herbert von Karajan-2.jpg
 -15.jpg
 -16_edited.jpg
 -11.jpg

Herbert von Karajan još je jedan u nizu idola stila koji dokazuje da moć odjevnih kombinacija ne proizlazi samo iz dobrih materijala i krojeva, već iz stava onoga tko takve komade nosi. Dok je odlazio na pozornicu nije previše obraćao pažnju na publiku, zatvorenih očiju stao bi na dirigentski podij i zalizane kose koja se sjajila pod reflektorima najvećih svjetskih dvorana, upravo je stavom pokazivao u kojoj je mjeri fokusiranost sofisticirana.

bottom of page