top of page

UMJETNOST ODIJEVANJA

10. prosinca 2021.

Negdje je stajalo: „dobar dizajn se razumije, a dobra se umjetnost interpretira”. Moda se nosi i tako postaje dijelom svakodnevnice, komponentom bivanja. Možda ju ne svrstavaju među devet tradicionalnih umjetnosti, no ona savršeno spaja kreativnost, komunikaciju i korisnost. Kreativnost započinje od onih koji kreativnim procesom stvaraju odjevne predmete, prelazi na one koji ih interpretiraju svojim odjevnim kombinacijama te na taj način komuniciraju s okolinom. Korisnost, to jest uporabljivost je, dakako, glavni cilj mode.

 

18170082619192259.jpg
IMG_7229.HEIC

Modni bi se dizajn trebao uspoređivati s izvedbenom umjetnošću. Poput svakog gledatelja, slušatelja i u konačnici interpretatora umjetnosti, koji na vlastiti način prihvaća pojedino djelo, jednak je slučaj i s odijevanjem. Prisjetimo se Marine Abramović i njezinog performansa The Artist is Present iz 2010. godine, u kojem je umjetnica sjedila na sceni i pozivala gledatelje da joj se pridruže. Oni su dolazili jedan po jedan, sjedajući za stol nasuprot nje, kako bi umjetnici gledali u oči, dok ona nije prekidala svoj prodorni pogled prema njima. Sjedili su tako sve dok gledatelj nije izgubio strpljenje, to jest sve dok je htio gledati i biti gledan. To se djelo Marine Abramović, predstavljeno u poznatoj MoMi, može jednostavno povezati s modom kao umjetnosti: umjetnica je trebala još jednu osobu kako bi mogla izvesti svoje djelo, baš kao što i dizajner treba nekoga tko će njegovo djelo odjenuti i na taj ga način interpretirati.

17917957288968806.jpg
17917740655948850_edited.jpg

Kada odjenemo određeni komad, započinjemo komunikaciju s dizajnerom i publikom. Odjeća je, ustvari, neizgovoreni jezik kojim rječito pokazujemo tko smo, tko želimo biti, kamo idemo i gdje smo već bili. Odjeća, dakle, postaje medij naše komunikacije i kroz nju sudjelujemo u svakodnevnoj socijalnoj interakciji. Njome želimo drugima prikazati sebe prije nego im zapravo pokažemo sebe, povezujemo je sa prigodama kojima smo prisustvovali, osobama s kojima smo izlazili, mjestima koja su nam značila… Moda također prenosi poruku o našim vrijednostima, karakteru i stavovima.

17886868916426380.jpg
17961491119489064_edited.jpg

S druge strane, odjećom kao komunikatorom vrlo lako postajemo netko drugi. U odjeći nastupamo, stvaramo svoj gard, gradimo karakter, popravljamo raspoloženje, plešemo, koračamo… Charlie Porter, engleski modni kritičar, pisac i profesor mode, u knjizi What Artists Wear (2021.) navodi da smo vjerojatno toliko naviknuti na uloge koje igramo u našoj odjeći, da smo uopće zaboravili da nastupamo. Takve naše svakodnevne i osobne izvedbe, objašnjava Porter, poprimile su sasvim drugi oblik u posljednjih pedeset godina, otkad su se pravila odijevanja uvelike promijenila nudeći nam veći izbor. Modna industrija svakodnevno nam prodaje ideje o tome tko sve možemo biti, a mi naivno upadamo u trendovske zamke i – naravno – nastupamo igrajući nekog drugog, a ne sebe.

 

Umjetnost odijevanja nastupa onda kada spoznamo koga to igramo. Odijevanje postaje umjetnost kada osoba razvije vlastiti stil, prepozna što joj odgovara i u čemu se osjeća dobro. Kako odabiremo materijale, na koji način povezujemo uzorke, boje, krojeve, slojeve… Kako razmišljamo o stilu, a ne modi. Stil se razvija, polako se gradi i pomaže nam naučiti nešto o nama samima. Imati svoj stil, autentičan i izgrađen, prije svega znači nositi odjeću, a ne dopustiti da odjeća nosi nas. „Ne radi se o haljini koju nosite, već o životu koji vodite u haljini”, izjavila je Francuskinja Diana Vreeland, nekadašnja urednica Voguea i jedna od dojmljivijih ličnosti u modnoj industriji tijekom dvadesetog stoljeća. Doista, umjetnost odijevanja sažima naše pokrete, poglede te – možda najvažnije – stav koji proizlazi iz snage kreacije koju nosimo.

IMG_7234.HEIC
IMG_7230.HEIC

No, kao da nam je još uvijek teško otvoreno govoriti o odjeći. Bojimo se da je riječ o nečem trivijalnom, da odjeću nosimo samo intuitivno i, slijedom toga, ne pridajemo joj neka posebna značenja. Ovaj će internetski žurnal pokazati da to ne treba biti tako. Ovdje ćete, stoga, moći čitati o putanjama koje vode od odijevanja do stila, o ljudima koji razmišljaju o stilu, mjestima čiji ambijent prepoznajemo u svojim kombinacijama, filmovima čija estetika oblikuje stil…Ukratko, o stvarima koje traju i o umjetnosti odijevanja.

bottom of page