top of page

SVESTRANOST TORBE

7. srpnja, 2023.

AF58B2FC-9352-498C-8761-9A83223165D1_edited.jpg

Predmete koji su osmišljeni dovoljno kvalitetno i izdržljivo nije potrebo optimizirati. Oni prkose svakom novom vremenu i promjeni – jednostavno, od početka su dovoljno dobri. Jedna od takvih stvari je torba L. L. Bean, poznatija kao prvi tote bag, „dovoljno velika torba“ (od to tote – nositi). Svestrana torba dolazi u nizu inačica, od vrlo jednostavne i utilitarne platnene torbe do luksuznih varijacija velikih modnih kuća. Naziv datira iz 17. stoljeća, no prva službena varijacija torbe osmišljena je 1940-ih u državi Maine, u SAD-u. Kultni brend koji je svoju slavu stekao proizvodnjom izdržljivih stvari za vanjske uvjete, debitirao je 1944. godine s torbom Ice Carrier. Bila je to velika torba kockastog oblika od teškog platna. Napravljena je, kao što i samo ime govori, „za transport leda od automobila do sanduka s ledom“. Gotovo osamdeset godina kasnije, proizvodnja i sastav L. L. Bean torbe nisu se promijenili.

Koža, platno i biljna vlakna bili su materijali koje su od davnina ljudi koristili za izradu raznih predmeta koje bismo danas nazivali torbama. Unatoč tome što prvi oblik torbe koju bismo danas nazivali tote nije jasno ustanovljen, kao prva službena torba nazvana tim imenom, bila je ona američkog brenda L. L. Bean. Tada je riječ tote iz glagola postala imenica i počela je označavati svaki oblik velike torbe. Danas gotovo pa svaki brend koji u svojim asortimanima nudi torbe, izrađuje i svoju varijaciju na tote bag, često u reklamne svrhe. Ukratko, tote bag nose svi. 

04D6C3FE-A277-42D0-8AB5-8985E11A2819.JPEG
DFEC777D-DAE8-45FB-8E1C-FF69EB2F01B2.JPEG

Na prijelazu 19. na 20. stoljeće Leon Leonwood Bean bio je mladić koji nije mogao zadržati stalan posao i lutao je s jednog mjesta na drugo. Vrijeme je radije provodio u lovu i ribolovu nego u radu za druge. Bilo mu je teško pronaći dovoljno izdržljivu obuću koja bi ga štitila u provođenju vremena na otvorenom. Stoga je odlučio od lokalnog postolara naručiti nove cipele koje bi bile primjerene ekstremnim uvjetima; nazvao ih je Maine Hunting Shoes. Kasnije su one postale Bean boots, danas najpoznatije cipele za mokre uvjete. Bilo je to 1912. godine, i nedugo zatim, L. L. Bean je postao najznačajniji proizvođač opreme za vanjske prilike.

Torba s potpisom L. L. Bean predstavljena je 1944. godine kao takozvana „torba za led“ izrađena od teškog industrijskog platna i namijenjena za nošenje leda. Torba je nazvana Bean's Ice Carrier, bila je kockastog oblika, bijele boje s dvije kratke ručke. U ono vrijeme, kada još nije bilo električnih hladnjaka, led se stavljao u gornji dio drvene kutije koja se zvala ledena škrinja za hlađenje stvari. U državi Maine led izrezan iz zaleđenih jezera zimi se spremao u ledare i prodavao se u manjim komadima. Upravo je zato Bean osmislio torbu koja bi služila za prenošenje leda do kuće, iznimno izdržljivu, jednostavnu i vodootpornu. U katalozima tog vremena torba nije bila oglašavana samo za nošenje leda, već i za prenošenje drva za ogrjev i ubranog povrća iz vrta.

 

ToteAdCropped_484180b1-b952-4de7-a5b3-21c9002be284_1800x1800.png.webp
Prve reklame za Bean's Ice Carrier, 1950-ih godina
Screenshot 2023-07-06 at 20.14.36.png
Jedan od ranih primjera L.L. Bean torbe, Mushroom Vintage

No nije trebalo proći puno vremena da se Amerikanci uvjere u izdržljivost torbe i počnu je koristiti za prenošenje drugih stvari. Brend L. L. Bean prepoznao je potencijal torbe i odlučio od istog sastava i u gotovo jednakom obliku, sredinom šezdesetih godina predstaviti torbu Boat and Tote. Izmjene su bile minimalne; dodane su ručke u plavoj, crvenoj i zelenoj boji. Torba je postala dostupna u tri veličine. Torba je počela označavati i društveni status, postavši dijelom preppy stila. Derek Guy, novinar muške mode, u jednom od tekstova navodi da je nošenje torbe L. L. Bean bio „najjeftiniji način izgledati bogato“, odnosno da je torba postala simbolom imućnijeg dijela Amerike povezanog s Ivy Leagueom. Toj je slici pridonijela mogućnost dodavanja besplatnog monograma na torbe; mnogi su počeli dodavati svoje inicijale, što je oduvijek bio izraz luksuza, čak i ako je „jeftin“. Danas, L. L. Bean proizvodi pola milijuna Bote and Tote torbi godišnje.

llbeanhandbag1978.jpg.webp
Oglašavanje Boat and Tote torbe tijekom 1980-ih godina
19384dd051951f5695a4733ffbc9d9cc.jpg
L.L.Bean velika torba koju je stilist Katsuhiko Kitamura nosio 30 godina,
Magazin Ku:nel, 2008. godine
maxresdefault copy.jpg
Reklama za Boat and Tote torbu

Dvadeset godina od predstavljanja Ice-Carriera, 1967. godine, L. L. Bean je preminuo, a Wall Street Journal ga je proglasio jednim od deset najboljih poduzetnika 20. stoljeća. Njegovu torbu trudili su se kopirati konkurenti, no nitko se nije uspio približiti jednostavnosti koju je Bean stvorio. I danas je riječ o traženom vintage komadu, unatoč tome što se identične torbe, jednake kvalitete, mogu i povoljnije kupiti. L. L. Bean Boat and Tote, još je jedan u nizu modnih dodataka čija kvaliteta ne slabi. L. L. Bean osmislio je jednostavan dizajn i čvrstu konstrukciju koje je nemoguće poboljšati.

bottom of page