top of page

LICA ELEGANCIJE

13. siječnja 2022.

17848574734757376.jpg

Što je elegancija? Je li to odabir? Jednostavnost, kvaliteta, ukus, galantnost i nenametljivost? Je li elegancija prisutna i u ponašanju, pogledima, pokretima? Elegancija je – ako baš želimo ponuditi definiciju – luksuz ponuđen svima. Da, to je luksuz kojeg uživaju oni koji svojim pristupom odijevanju i ponašanjem odluče biti bolji prema drugima i samima sebi. Da je to tako potvrđuje svaka šetnja gradom, Zagrebom ili nekim drugim, no misli zaustavljam na onima europskim kojima sam možda lutala. Izvor fascinacije mi tada ipak predstavlja zrelija generacija, oni koji u svojim poznim godinama imaju čežnju i motivaciju izgledati uredno, lijepo, dotjerano i na taj način voditi brigu o umnom zdravlju. Ovaj je tekst stoga ljubavno pismo njima (ali i mladima), elegantno šarmantnima, koji u svijetu razapetom između brzine i konstantnog pronalaženja novoga, žive u svojemu mikrokozmosu, njegujući jednostavnost i, dakako, kvalitetu.

Screenshot 2022-01-11 at 10.10.39.png
Screenshot 2022-01-11 at 10.10.58.png
Tonovi Milana, fotografije Scott Schuman (@thesartorialist)

Kada bi elegancija bila definirana sukladno promišljanjima enciklopedista, elegantan bi bio onaj koji je dotjeran, birano odjeven, uglađen, profinjenog ponašanja i odijevanja. Ta je misao ključna jer, zaista, elegantan je onaj koji je odmjeren u ponašanju, precizan u odabiru riječi i odnosima prema drugima. Ipak, enciklopedisti kao prvi atribut elegancije navode dotjeranost što, dakako, upućuje na onu fizičku karakteristiku, smjesta vidljivu, to jest materijalnu. Dok zamišljam elegantne ljude, uviđam da je nemoguće postići eleganciju bez prisutnosti ta dva elementa. Drugim riječima, elegantnost bez galantnosti ne postoji. Vjerojatno o tome više zna legendarna Gabrielle Coco Chanel, osnivačica istoimenog branda i modna ikona dvadesetog stoljeća. Ona je, naime, rado iznosila svoja shvaćanja elegancije, a jednom je prilikom izjavila i sljedeće: Elegancija je prisutna kada je unutrašnjost jednako lijepa kao i vanjština.

Screenshot 2022-01-11 at 10.24.51.png
Gabrielle Coco Chanel na pariškim ulicama, via Pinterest

Njezine misli potvrđuje i osoba koja je revolucionirala način na koji se odijevamo i razmišljamo o modi, Giorgio Armani. Njegove je riječi Paola Pollo, velika poznavateljica svijeta mode, sažela u naslovu knjige posvećene tom dizajneru – I cretini non sono mai eleganti („Kreteni nikad nisu elegantni“). Armani je, kao stvaratelj talijanskog stila, često govorio o eleganciji. Taj krojač modne povijesti koji već preko četrdeset godina uspješno kreira odjevne predmete smatra da nositi „elegantnu“ odjeću ne znači nužno biti elegantan. Dapače, on odvaja eleganciju od odijevanja i svrstava ju uz stil; stil koji čovjek stvara kroz život, stil koji predstavlja sve ono o čemu pojedinac razmišlja. Naposljetku kaže da se elegancija ne primjećuje, nego se pamti. Time potvrđuje njezin bezvremenski karakter.

Screenshot 2022-01-11 at 13.14.23.png
Giorgio Armani u Milanu, 1985. godine, fotografija Tim Jenkins
via @giorgioarmani Instagram

Ipak, razgovor o eleganciji bio bi nepotpun bez osvrta na elegantno odijevanje. Ono se najčešće povezuje uz klasično odijevanje, karakterizirano jasnim linijama i neupadljivim uzorcima na kvalitetnim materijalima i dojmom da se radi o odjeći koja je skrojena po njegovu nositelju. Odjeća je ta na kojoj se vidi urednost i nenametljivo usklađivanje tonova, pri čemu odmah pomislimo na duge haljine, košulje, kapute, suknje… Pred očima nam se vrte prizori iz crno-bijelih filmova iz prve polovice dvadesetog stoljeća. No, to je očito tada bio trend, baš kao što su danas trendovi drugačiji.

Screenshot 2022-01-11 at 14.11.29.png
Joaquín Sorolla via @2020davidmiro Instagram
Screenshot 2022-01-11 at 14.11.39.png
Édouard Manet via @2020davidmiro Instagram

Stavovi Chanel i Armanija impliciraju povezanost elegancije i otkrivanja samoga sebe. Zaključuju da je elegancija odbijanje trenda. Stoga, ako se vratim onima kojima ovo pišem, zamjećujem da je njihova rafiniranost, skladnost i otmjenost rezultat odbijanja trendovskih zamki koje nam svakodnevno prijete. Trendovi nisu rezultat onoga što nam netko nudi, već nas samih – nas koji plivamo u tuđim razmišljanjima, tragamo za prihvaćenosti i podrškom koju ponekad pronalazimo na krivim mjestima. Onaj koji je elegantan takve si avanture ne dopušta, već je sam stvaratelj svog trenda.

Nedvojbeno je da elegancija nije nužno odmah vidljiva. Riječ je o skupu nepisanih pravila koja želimo ispoštovati. Elegancija kao odabir, sklop odjevnih rješenja i prigodnog ponašanja, je bezvremenska jer ne živi po diktatu vremena u kojem nastaje. Često se smatra da je elegancija danas manje prisutna nego je to ranije bio slučaj. No to ne znači da ju danas nije moguće pronaći: sjetimo se ulica koje obasjaju oni koji sretno koračaju, koji su elegantno stopili odjevne slojeve i koji su upravo onakvi kakvi žele biti. 

bottom of page