top of page

PRIVLAČNOST PRSLUKA

27. siječnja 2022.

E3D7F4D1-5C4E-4519-8B09-F3FD82CCF897_edited.png

Prsluk je jedan od rijetkih odjevnih predmeta čije porijeklo povjesničari mogu precizno odrediti. U 17. stoljeću, za vrijeme engleskog kralja Charlesa II., prsluk je bio dio muške odjeće koji je kraljevskim dekretom 1666. godine postao standardnim elementom dvorskog odijevanja. Taj potez valja razumjeti kao nastojanje Engleza da nadmaše veliki utjecaj ondašnje francuske mode. U dekretu je taj odjevni predmet nazvan vest, trebao dosezati koljena, biti pripijen uz tijelo i pratiti kroj kaputa. Zahvaljujući dekretu, vest je do 1670-ih postao jedan od najvažnijih europskih modnih trendova, osobito među plemstvom.

U 18. stoljeću, izvorni naziv zamijenjen je s waistcoat (doslovno „kaput u struku“), čime se aludiralo na novi izgled tog odjevnog predmeta. Prsluk je, naime, postao dijelom odjeće oko struka na kojem se i zaustavljao, a ne kao dotad, dok je bio dužine do koljena. Do 19. je stoljeća prsluk i dalje bio primarno nošen u plemićkim krugovima, a svojim je dezenima i materijalima, ali i bojom i detaljima, bio iskaz bogatstva i statusa. Oblik prsluka kakvog danas poznajemo potječe iz sredine 19. stoljeća. Većina prsluka je proizvedena tako da odgovara odijelima i sakoima s kojima bi se nosili, odnosno bili su izrađeni od jednakog materijala i u istoj boji, čime je uz sako i hlače, postao najmanje uočljivi dio odijela.

0b4738ded12c50a1246bb778c25e67c8.jpeg

Rani primjerak prsluka iz vremena engleskog kralja Charlesa II.

Iako se početkom 20. stoljeća prsluk još uvijek smatrao modernim odjevnim komadom, njegova je popularnost ubrzo počela jenjavati. Umjesto da nošenje prsluka odražava bogatstvo, smatrao se tek malo više od mjesta za odlaganje džepnog sata. Kako su odijela postajala sve mekša, a muškarci su džepne satove zamijenili ručnima, prsluk je izgubio na popularnosti. No, prsluk time nije nestao iz muških garderoba, već su nastali novi odjevni komadi takvog kroja, no drugačije namjene. Mnogi muškarci nastavili su nositi pleteni prsluk zimi i lakšu verziju ljeti. Međutim, tada se na prsluk gledalo kao na predmet koji jednostavno prati i usklađuje ostatak odjevne kombinacije (kao što je to i danas slučaj). Osim dijelom muškog odijevanja, tijekom 20. su stoljeća prsluk počele nositi i žene, posebice u sklopu odjevnog pokreta masculin feminin. Danas je prsluk u ženskom odijevanju jednako zastupljen kao i u muškom.

RS3903782914961.jpg
Princ Albert (1819-1861)

Na fotografiji engleskog princa Alberta, supruga kraljice Viktorije, iz 19. stoljeća, vidimo kako je prsluk isticao zategnuti struk, imperativ ondašnje muške mode. Tada je, na dvoru, prsluk bio norma odijevanja uz duže kapute koji su pratili tijelo te hlače koje su bivale jednakih boja i dezena.

Style Icon_ A Look Back at Bob Dylan’s Most Iconic Outfits.jpg
Bob Dylan
Sticky Keith.jpg

Keith Richards

MICHAEL HUTCHENCE-2.jpg
Michael Hutchence

Pojavom rock 'n' rolla sredinom 20. stoljeća konvencije odijevanja su se izmijenile te je ta nova glazbena epoha udarila temelje i novim stilovima odijevanja, što je vidljivo i na primjeru prsluka. Bob Dylan, Keith Richards i Michael Hutchence, tri glazbena idola kojih se često sjetim kada pomislim na modu tog razdoblja, rado su odijevali prsluke. No, prsluk je u njihovom slučaju bio mnogo jednostavniji no što je to bio slučaj u, primjerice, 18. stoljeću. Ipak, valja primijetiti da su unatoč jednostavnosti, rokeri nosili prsluke koji su se isticali, što je karakteristika prsluka i ranijih stoljeća. Glazbeni su ga idoli posebno često odijevali na koncertima kako bi im ruke ostale slobodne, odnosno kako bi se lakše mogli kretati pozornicom.

Julia Roberts's Red-Carpet Style Evolution.jpg
The Photodiarist.jpg

Julia Roberts devedestih
via Pinterest

Emmanuelle Alt
via Pinterest

Paralelno s ulaskom u odijevanje u manje formalnim prilikama, prsluk je postao i dijelom ženske mode. Sjajan primjer poklonice prsluka je Julia Roberts koja ga je devedesetih godina često kombinirala s odijelima, stvarajući kreacije lišene svake formalnosti. Julia je, naime, prsluk nosila na golo tijelo (poput i ranije spomenutog Hutchencea), i time se poigravala „ozbiljnosti“ tog odjevnog predmeta. Uz Juliu Roberts, poklonica tog odjevnog komada je i donedavna urednica francuskog Voguea, Emmanuelle Alt. Svojim odabirom dokazuje kako se prsluk ističe kao nositelj odjevne kombinacije, postojane jednostavnosti, bez pretjerane dekoracije i ekstravagancije. Valja, na koncu, primijetiti da mnoge dizajnerske kuće uvode ovaj odjevni komad u svoje ready-to-wear kolekcije. Primjerice, u kolekciji za Celine proljeće 2020. godine, dizajner Hedi Slimane, inspiriran šezdesetim i sedamdesetim godinama, koristio je prsluke podjednako inspirirane naglašenim strukom princa Alberta i stilom trojice glazbenih idola.

ARM_026.jpg.webp
Celine, proljeće 2020.
ARM_013.jpg.webp
Celine, proljeće 2020.
Celine - Fall 2020.jpg
Celine, jesen 2020.

Od pravilnog odijevanja na dvoru prije četiri stotine godina do recentnog pojavljivanja na modnim pistama, prsluku nesumnjivo pripada etiketa made to last. Prvotno komad dugih rukava koji je svojim dezenima i bogatstvom materijala iskazivao moć i raskoš, s vremenom je postajao sve jednostavniji i pristupačniji. Sve to pokazuje koliko različitih namjena može imati jedan odjevni predmet te kako kroz stoljeća mijenja lica i poruke koje (pre)nosi. Ostaje, stoga, vidjeti kako će buduće generacije reinterpretirati taj bezvremeni kaput oko struka.

bottom of page