top of page

KRONIKA O REMENU

5. svibnja 2022.

IMG_1880.JPG
Dva vintage remena mojih svakodnevnica

Ranijim smo pogledima u povijest odjevnih predmeta naučili da su mahom izrađeni za konkretne namjene, od određenog materijala koji je toj namjeni pristajao. Ovoga puta, tekst posvećujem modnom dodatku koji u punom smislu odražava stil onoga tko ga nosi. Unosimo ga u odjevne kombinacije kako bi pojačali kombinaciju, poput dodavanja zerice soli jelima... Nošen tisućama godina prije Krista, remen zaslužuje samostalni povijesni pregled uporabe i izgleda.

 

Međutim, ovoga puta vremeplov ne započinjemo svega nekoliko desetljeća ili stoljeća prije našeg vremena, već iz prapovijesti! Povijest remena seže sve do brončanog doba, kada su remeni bili sredstva za nošenje oruđa ili oružja. Intrigantno je, dakle, kako remenje izvorno nije služilo da spriječi odjeću od padanja s kukova, već je bilo dio vojne opreme, kao i uostalom mnogi odjevni predmeti koji su made to last.

main-image.jpeg
Primjer ranog remena, danas čuvanog u MET-u,
cca. 350. - 325. pr. Kr.

Početkom nove ere, remeni su bili izrađivani od platnene užadi ili trake od tkanine koje su nudile potporu. Muškarci su ih i dalje prvenstveno nosili kako bi zadržali oružje ili opremu u blizini bokova, dok su ih žene pričvršćivale ispod torza kako bi naglasile grudi. Tijekom srednjeg vijeka remenje  se smatralo znakom više klase, dok je nekim ljudima (osobito ženama) bilo zabranjeno nošenje pojaseva. Od kraja srednjeg vijeka dolazimo do 19. stoljeća, kada je izumom tregera remenje postalo beskorisno. Iznimka su bili vojni časnici koji su namjerno zakopčavali pojaseve kako bi naglasili vitku figuru i djelovali impozantnije. Žene su, međutim, krajem 19. stoljeća ponovno počele nositi remenje, prvenstveno uz haljine kako bi definirale struk (primjerice, švicarski je remen bio je jedna od poznatijih opcija, obično crne boje i vezan odostraga).

H21471-L202824251_original.jpg
Remeni američke vojske iz 19. stoljeća
Swiss-Belt.jpeg
Primjer švicarskog remena iz 19. stoljeća

Remeni kakve danas poznajemo kreirani su u 20. stoljeću, posebice tridesetih godina, kada je sve više žena počelo nositi hlače. Tih su godina kopče bile malene (ili uopće nisu postojale), već su se u nekim slučajevima remeni kopčali stvaranjem čvora ili čak ljepilom. Bitno je za istaknuti da su muški remeni tada služili praktičnoj svrsi, a ženski su imali isključivo estetsku ulogu. Remene kakve danas nosimo ne možemo zamisliti bez omča na hlačama. No, one nisu uvijek postojale: Lynn Downey, povjesničarka Levi Straussa, objašnjava da su omče prvi put korištene za remenje na kultnim trapericama 501 tek 1922. godine. Kada su drugi proizvođači hlača i traperica počeli s takvim standardom, nije poznato, no pretpostavlja se da je kultura nošenja remenja započela 1930-ih godina.

Levis-jeans-longjohn-misterdenim-1922-501-forsale-mauriziodonadi-2020-levistrauss-jeans-de
Levis 501 iz 1922. godine kada su trapericama dodali omče za remen
Screenshot 2022-05-04 at 19.37.10.png
Reklama za ženske remene iz 1930-ih godina

Četrdesetih su godina remeni dobili standardnu debljinu koju su zadržali do danas te su počeli biti kreirani za različite prilike, od elegantnijih sa ukrasnim kopčama do standardnih, svakodnevnih. Glavni je materijal remena tada postala koža (posebice antilop). Međutim, ubrzo je dizajn kopče remenja postao izrazito popularan te su dizajneri pri kreiranju remenja naglasak stavljali na kopču, stvarajući neobične oblike. Diana Vreeland je zapisala u jednom od svojih članaka Why Don't You... za Harper's Bazaar – „Zašto ne naručite Schiaparellijev celofanski pojas s vašim imenom i telefonskim brojem?“ Tijekom tog razdoblja dizajnerski su remeni bili izrazito skupi, zbog čega je osmišljena pristupačnija verzija. Remen Cinch napravljen je od izdržljivog elastičnog materijala koji oponaša izgled tradicionalnog remena. Bio je udobniji za nošenje i kretanje. Šezdesetih godina prošlog stoljeća došlo je do velike promjene u načinu nošenja pojaseva jer su se počeli nositi oko bokova. S druge strane, u proizvodnji remena se koristilo sve više metala za izradu dizajna kopči. U 1980-ima, koža je preuzela mjesto standardnog materijala za remenje, a širina se počela smanjivati ​​jer su remeni polako postajali tek držači hlača.

Old Ralph Lauren Adverts — 1992.jpg
Ralph Lauren reklama iz 1992. godine
c4ed53b478ab6a2e15cd4c15794b5273.jpeg
Cindy Crawford 90-ih na aerodoromu

Danas remenje nosimo bez da o tome puno razmišljamo. Dodajemo ga kombinacijama kako bismo poduprli hlače ili njime donosimo posebnu notu modnim kombinacijama. Nosimo ga oko struka ili bokova na hlačama, ponad haljine ili sakoa, ponekad i jakne ili kaputa… On je dio svakodnevne odjeće koji ponekad skrivamo, a ponekad namjerno otkrivamo. Njegova je funkcionalnost vječna, estetika nerijetko ključna jer detalji – poput remena – nisu nužno samo detalji.

bottom of page