top of page

KROKODIL I STIL

2. lipnja 2022

lacosteinside-story-push-component-tile-basic-1-desktop.webp
Ilustracija iz arhive brenda Lacoste

Devetnaestogodišnji Rene Lacoste 1924. je godine prvi put igrao u finalu Wimbledona. Svega godinu ranije bio je nadaren student Politehničke škole. Velika ga je strast prema tenisu poticala na profesionalnu igru koja je rezultirala gotovo neviđenim. Lacoste je, naime, ispisao povijest francuskog, ali i svjetskog tenisa. Do svoje petnaeste godine nije zaigrao tenis, a onda, kada je počeo igrati, od oca je dobio ultimatum da u sljedećih pet godina mora postati svjetski prvak. Tako je i bilo – 1926. i 1927. godine postao je broj jedan. Nakon toga je osvojio još sedam Grand Slam naslova i uživao u nadimku – The Crocodile. Nadimak je potekao iz jedne oklade u kojoj se Rene kladio s kapetanom francuskog Davis Cupa da, ukoliko pobijedi u sljedećem meču, da će mu ovaj kupiti kovčeg od krokodilske kože kojem se Rene divio u izlogu. U tom je meču izgubio, no u znak počasti njegovoj upornosti na terenu, američki ga je tisak prozvao „krokodilom“, kako ga je uostalom, uskoro i cijeli teniski svijet počeo nazivati. Rene Lacoste tim se nadimkom okoristio. Zamolio je svoga prijatelja i dizajnera Roberta Georgea da mu prišije krokodila na bijelom sakou kojeg je nosio prilikom svakog izlaska na teren. Tada je počela priča o poznatom logotipu krokodila.

981b34feec558ab2835dc4e4f663a898.jpeg
LAC-Blog-Rene-Racket.jpeg
Mladi Rene Lacoste u svojim teniskim danima

Tradicionalna teniska odjeća s početka 20. stoljeća više je izgledala kao svečana odjeća za kakve značajne priredbe više klase, a ne tek kao odjeća koja je trebala služiti sportašima, biti jednostavna i funkcionalna. Duge košulje, kravate i hlače pune dužine bile su „idealna“ oprema za igranje. Muška teniska odjeća dvadesetih godina prošlog stoljeća sastojala se od bijelih dugih platnenih hlača visokog struka (najčešće od pamuka, pačje tkanine, lana ili pak lagane mješavine vune), tankog remena u smeđoj ili crnoj koži, bijele košulje otkopčane s podvrgnutim rukavima, takozvanog teniskog džempera u također bijeloj boji s V izrezom i kontrastnim obrubom (obično plave ili sive boje) i bijelih tenisica, platnenih oxfordica. No, najbolji na svijetu, Lacoste, redefinirao je tenisku odjeću učinivši je jednostavnijom.

 

Kažu da se u životu moramo upustiti u neke stvari ne bismo li uvidjeli što možemo unaprijediti. Rene Lacoste najbolji je primjer takvog shvaćanja, jer doista, na teniskom je terenu provodio svaki dan i bio je svjestan onoga što bi mu moglo olakšati igru. Bilo mu je jasno da je tadašnja tradicionalna teniska odjeća teška te da je treba unaprijediti njezinu funkcionalnost. Ponukan nadimkom i prišivenim krokodilom na sakou, odlučio je patentirati takav znak i kreirati nove odjevne komade tog elegantnog sporta, te 1929. godine zaustavlja svoju profesionalnu sportsku karijeru, no ostaje u svijetu tenisu – u ulozi kreatora i izumitelja.

lacosteinside-story-push-component-tile-basic-2-desktop.webp
lacosteinside-renelacoste-story-2-component-story-desktop.webp
Priručnik o tome kako pobijediti u tenisu kojeg je napisao Rene Lacoste 1928. godine
lacosteinside-renelacoste-story-4-component-story-desktop.webp
Prvi primjerci pique-polo majice

Nekoliko godina nakon završetka karijere, 1933. godine, osnovao je tvrtku Lacoste Company, službeno poznatu kao La Chemise Lacoste, s Andreom Gillierom, vlasnikom i predsjednikom najveće francuske tvrtke za proizvodnju trikotaže. Njihov je prvi proizvod revolucionarna pique pletena polo majica. Bila je to majica s teksturiranim pamučnim pletivom, mekanim neškrobljenim ovratnikom i kraćim rukavima, što je predviđeno da nosiocu omogući pokretnost, prozračnost na terenu i lakši osjećaj – sve je to predstavljala i danas kultna majica pique-polo. Ime joj je dano zbog tkanine od koje je izrađena, petit pique. Petit je francuska riječ za „malo“, dok se pique odnosi na stil tkanja koji se obično koristi s pamučnom pređom, a karakteriziraju ga izdignuta paralelna užad ili geometrijski dizajn u tkanini. Ukratko, Lacoste je svoju inovativnost predstavio funkcionalnom no i dalje elegantnom majicom kakvu je tenis želio te se ujedno predstavio tržištu kao prvi brend koji je postavio logo na svoj odjevni predmet.

Međutim, Rene Lacoste ne staje na teniskim odjevnim predmetima. Njegova najpamtljivija izrijeka kaže: Izumitelj! Da moram staviti profesiju na svoju posjetnicu, to bih napisao. Izmislio sam cijeli svoj život. Dapače, prijavio je preko trideset svojih izuma za patentiranje, no dva su postala dijelom povijesti. Njegov je prvi značajniji izum u tenisu (nakon naravno odjevnog predmeta) bio metalni reket, predstavljen 1961. godine kao ideja na kojoj je radio trideset godina. Korištenjem metala umjesto drveta, reket je postao otporniji, a isto tako važno, loptica se mogla udarati s daleko većom snagom. Među njegovim poznatim izumima također je i stroj koji ispaljuje teniske loptice s kalibriranom snagom, kako bi pomogao igraču da vježba sam. Izumi su to koji su unaprijedili njegovu igru kao i igru budućih generacija tenisača.

lacosteinside-renelacoste-story-6-component-story-desktop.webp
Stroj koji ispaljuje teniske loptice i njegov izumitelj Rene Lacoste
lacosteinside-renelacoste-story-5-component-story-desktop.webp
Metalni reket, izum Renea Lacostea

Svoju značajniju ekspanziju, van terena ovog elegantnog sporta, njegov brend doživljava 1951. godine kada započinje s pique-polo majicama u različitim bojama. Lacoste se tada upisao u pojam preppy stila (stil uredne, skromne i često skupe odjeće; mlad, ali klasičan: sugerira da je nositelj dobrostojeći, više klase i konzervativan). Godine 1963. Bernard Lacoste je preuzeo upravljanje tvrtkom od svog oca Renéa. U to se vrijeme godišnje prodavalo oko 300.000 Lacoste proizvoda, ali je pod Bernardovim upravljanjem vidljiv značajan rast tvrtke. Tvrtka je također počela uvoditi druge proizvode u svoju liniju, uključujući kratke hlače, parfeme, optičke i sunčane naočale, tenisice, cipele za hodanje, satove i raznu kožnu galanteriju.

 

No, brend se nije razdvajao od tenisa. Početkom sedamdesetih započeo je partnerstvo s Roland-Garrosom. To se partnerstvo nastavilo sve do danas i označilo je početak Lacosteovog marketinškog partnerstva s profesionalnim tenisom koji je dosegao nove visine u dvadeset prvom stoljeću. Brend Lacoste dosegao je vrhunac popularnosti u SAD-u tijekom kasnih 1970-ih i postao prepoznatljivi preppy komad garderobe 1980-ih godina. Tijekom sljedećih je desetljeća brend proživljavao stagnaciju, koja je bilo posljedica prekomjerne izloženosti marke. Jedan je francuski znanstvenik okrivio da brend kvari urbana francuska mladež, što je naštetilo Lacosteu kao brendu luksuznog imidža.

lacosteinside-story-push-component-tile-basic-7-desktop.webp
lacosteinside-story-push-component-tile-basic-5-desktop.webp
lacosteinside-story-push-component-tile-basic-9-desktop.webp
c05457447a69cf342c2096677b617ef3.jpeg
Stare reklame brenda

Početkom ovog stoljeća, Lacosteova popularnost porasla je zahvaljujući radu francuskog dizajnera Christophea Lemairea na stvaranju modernijeg, luksuznog izgleda. U 2005. godini, gotovo 50 milijuna Lacoste proizvoda prodano je u više od 110 zemalja. Vidljivost brenda također se povećala zahvaljujući ugovorima između Lacostea i nekoliko mladih tenisača koje je brend sponzorirao, što je dodatno pojačalo njegov značaj u sportu, ali i izvan teniskih terena. U studenom 2012. godine, brend je razdvojen od svojeg obiteljskog vlasništva te je postao dijelom švicarske grupe Maus Freres. Brend posljednjih godina uživa u nekadašnjem statusu elegantnog sportskog odjevnog brenda s modernim prizvukom. To uspijeva kreativnoj direktorici Louise Trotter, Britanki koja je 2018. godine postala prva žena kreatorica Lacostea. Trotter, svjesna kvalitete kao glavne komponente brenda Lacoste, inzistira na modernizaciji koju njeguje modna industrija, zbog čega je započela s rekonstrukcijom „krokodila“. Takvim pristupom i ostavljanjem loga kao glavnog aduta brenda, postavila je jasne temelje za njegovu budućnost, kako u sportu, tako i u svakodnevnom odijevanju.

louise-trotter-1_edited.png
5cBritishfashion5.webp
Screenshot 2022-05-31 at 10.58.09.png
lacoste-ss21-2.jpeg
Moderna rekostrukcija brenda uz tradicionalni prizvuk kreatorice Lousie Trotter

Rene Lacoste napustio nas je još 1996. godine. Do samog je kraja uživao u tenisu, gledao, promatrao i osmišljavao nove izume. Kao perfekcionist još je kao profesionalni tenisač bilježio svaki svoj pokret što je dovelo do njegove knjige Tennis, objavljene 1928. godine kao priručnik za pobjedu. Osim teniskih savjeta ostavio je i najrelevantniji modni brend koji spaja sport i eleganciju, dva  samo naizgled kontradiktorna pojma. Neprestano prepun ideja, „Aligator“ je igrao, pobjeđivao, revolucionirao, izumio... U konačnici, kako je i sam rekao, nije bitno što radiš, samo učini to savršenim. Na početku ismijavan zbog svoga nadimka, desetljećima nakon smrti ostaje oličenje sportske elegancije.

bottom of page