top of page

17. ožujka 2022.

Screenshot 2022-03-15 at 20.44.13.png
Fotografija Mick Rock 1976. godine

BRYANOV
STILSKI SKLAD

Drugi bendovi htjeli su uništiti hotelske sobe, Roxy Music ih je želio preurediti (Other bands wanted to wreck hotel rooms, Roxy Music wanted to redecorate them)

Bryan Ferry

Melody-Maker-Roxy-Music-1972.jpeg
4954.webp
Screenshot 2022-03-16 at 20.04.29.png
Prvi intervju Bryana Ferryja u časopisu Melody Maker,
objavljeno 7. kolovoza 1971. godine

Kada je njegov band u kolovozu 1972. godine stupio na pozornicu s debitantskim singlom Virginia Plain, Bryan Ferry je odjenuo strukirani šljokičasti crni sako i kožne hlače, a kapke je uredio sa zelenim sjenilom. No, na njemu to nije izgledalo kič. Dapače, i ostali članovi grupe, obrazovani na Winchester School of Art, avangardno su miješali glazbene i odjevne stilove bez straha od kiča ili etikete lošeg ukusa: jakne od kože leoparda, kožne košulje, bijele jakne s velikim reverima. Njihov stil nije poznavao granice. Izgledao je progresivno, avangardno, pomaknuto… Već je na prvom nastupu, dakle, postalo jasno da je Roxy Music bend koji svojim zvukom ne samo da će ispisati povijest sedamdesetih godina, već će i utjecati na modni izričaj tog vremena.

Bryan Ferry rođen je 1945. godine u okrugu Durham u Engleskoj. Diplomirao je likovnu umjetnost 1968. godine na Sveučilištu Newcastle, kada su, kako sam navodi, umjetnost i glazba počele voditi njegov život. Njegovi su radovi čak bili izloženi u slavnoj Galeriji Tate 1970. godine. Tijekom tog razdoblja, Ferry je bio član bendova The Banshees, City Blues i The Gas Bord. Nakon diplome, doselio se u London kako bi predavao umjetnost i keramiku na Holland Park School, no ondje je prvenstveno nastavio svoju glazbenu karijeru te je svega  dvije godine kasnije osnovao Roxy Music.

1B-747x1024.jpeg
Screenshot 2022-03-16 at 20.26.17.png
Screenshot 2022-03-16 at 11.28.20.png
Bryan Ferry via Pinterest

Izvornu su postavu činili Graham Simpson na basu, Dexter Lloyd na bubnjevima, saksofonist Andy MacKay, Brian Eno na klavijaturama i gitarist David O'List. Njihov prvi album, nazvan Roxy Music, objavljen je 1972. godine i doživio je neočekivan uspjeh u Ujedinjenom Kraljevstvu. Bend je tada postavio temelje art-rocka, trenda uglađene sofisticiranosti, sasma suprotne sirovoj buntovnosti rocka. Nakon drugog albuma, For Your Pleasure, njihova je glazba putovala do Amerike, no Ferryijevo razočaranje zbog neuspjeha u Sjedinjenim Američkim Državama potaklo ga je da karijeru nastavi kao solo izvođač. Bend se idućih godina rijetko pojavljivao, sve do comebacka početkom osamdesetih godina. Tada su, međutim, predstavili puno mekši glazbeni stil, poznati su nam albumi Flash and Blood (1980.) i Avalon (1982.). Svega godinu dana nakon posljednjeg albuma, bend se raspao, a članovi su započeli solo karijere, sve do 2001. godine kada se Roxy Music vratio na scenu.

Screenshot 2022-03-16 at 11.29.21.png
Screenshot 2022-03-16 at 11.28.08.png
Screenshot 2022-03-16 at 11.29.13.png
Screenshot 2022-03-16 at 11.29.02.png
Bryan Ferry via Pinterest

Bendovi, iako primarno stvaraju glazbu, i imidžem stvaraju sliku o sebi. Glazba neće biti lošija ukoliko je vizualni identitet slabiji, lakši… Dapače, kada je on snažno definiran i konzistentan, tada cjelokupna slika benda može biti samo jača, a njihove glazbene ideje jasnije. Dvostruki frontemen Roxy Musica je, dakako, bio Ferry, koji je još kao šesnaestogodišnjak radio u krojačkoj radioni gdje se zaljubio u knjige o stilu i razgovore o odijevanju. Obožavao je modne ilustracije, na kojima je upijao kako se odijevaju muškarci njegova vremena i crpio inspiraciju za stvaranje vlastitog stila. Na nastupima se nije bojao predstaviti hrabar i neočekivan izgled, a izvan pozornice je predstavio osvježavajući pogled na tradicionalno muško odijevanje. U oba je slučaja radost pronalazio u eksperimentiranju. Michael Bracewell u svojoj knjizi Roxy Music: Bryan Ferry, Brian Eno, Art, Ideas and Fashion ističe da za nekoga čiji je izgled toliko natopljen maglovitom idejom „dobrog ukusa“, Ferry obožava vulgarnost i kič. Takva antistilska estetika, navodi Bracewall, naglašava njegov entuzijazam za lijepo, stvarajući dodatni sloj „dobrog ukusa“ odijevanja.

NMr4hT2P.jpeg
bryan-ferry-MUNT_o_tn.jpeg
39ad7c6de396f01b1a413a82682c724d.jpeg
GettyImages-607966489.webp
Bryan Ferry via Pinterest

Ferryijev je glas elegantan i zavodljiv. Ako možemo povezati kulturu glazbenog stvaranja i odjevnih rješenja, onda bismo Ferryija opisali kao elegantnog i zavodljivog džentlmena britanskog šarma. Elegantnog zbog odijela u kojima i dalje šeće, zavodljivog jer atraktivno stapa materijale, boje, uzorke, krojeve, poigravajući se s različitim teksturama. Ferry traga namjernom neskladu u inače skladnom izgledu: stapa klasična odijela s dvostrukim kopčanjem, jakne od tvida i prugaste klupske kravate s ne tradicionalno kožnim hlačama i svilenim košuljama šiljastih ovratnika. Tuđe je odjevne kombinacije ponekad jednostavno iskoristiti u vlastitom odabiru, no stav je taj koji stvara stilske idole. Bryan Ferry idol je stila elegantne, afirmirane diskrecije.

Screenshot 2022-03-16 at 11.26.52.png
Screenshot 2022-03-16 at 11.27.03.png
Fotografije: Michael Putland,
Los Angeles 1976. godine

Ako postoji jedna odjevna kombinacija koju bih voljela prenijeti u svom odijevanju, to je ova iz 1976. godine. Fascinantno je kako je putovao od najklasičnijih do (pre)više ekscentričnih kombinacija, u kojima prepoznajemo njegovu zavodljivu estetiku, ovdje u vezenoj western jakni, bijeloj košulji s nekoliko otkopčanih gumba, ovratnikom ispod jakne, satom i crnim trapericama… Njegova izrazita stilska lakoća poziranja stvara našeg idola – jer doista – stav je onaj koji stvara moć odijevanih kombinacija.

 

Ferry je jedan od onih glazbenika koji u riznicu inspiracija ostavlja nemjerljiv trag imidža kojeg je stvorio. Taj je imidž rezultat cjeloživotne opsjednutosti odjećom kao uniformom pop kulture. Poput svog generacijskog kolege, Davida Bowija (koji dapače našeg stilskog idola naziva svojim idolom), utjecao je na brojne generacije i imidžem i glazbom. No, još važnije, Ferry dokazuje kako duh jednog vremena živi i može utjecati na brojne kasnije generacije. Now the party's over, I'm so tired, Then I see you coming, out of nowhere, Much communication, in a notion, Without conversation, or a notion…

bottom of page